Δευτέρα, Ιουλίου 27, 2009

Η αρχιράφτρα

«Γιατί δε μ’ έπαιρνε ο Χάρος. Περίμενα τόση ώρα και πόναγα». Αυτά και άλλα πολλά μονολογούσε η Κατέρω από το χωριό Πολύγυρο της Ηπείρου μέσα στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο τέλη Ιουλίου του 2009. Αποκοιμήθηκε στην καρέκλα και έσπασε τον μηρό της πέφτοντας κάτω.«Βράδυ και μέρα, μπορεί να ήταν βράδυ, μπορεί και μέρα, δε θυμάμαι. Κοιμάμαι και ξυπνάω, κάποιες φορές είναι βράδυ και κάποιες είναι μέρα».
Η θεία Κατέρω. Ζει μόνη της σε ένα σπίτι μόνο του, σε μια ανηφόρα. Δε το βλέπεις το σπίτι, ακόμα και να ψάχνεις πρέπει να ξέρεις ότι είναι εκεί, μέσα στα δέντρα. Πρόσφατα περνούσαν πολλοί άνθρωποι μπροστά από το σπίτι της, εργάτες, τουρίστριες. Έβλεπε τις σκιές τους στις κουρτίνες των παραθύρων. Αλλά όταν περνούσαν το βράδυ, φοβόταν. Αυτά είπε και την επισκέφτηκαν οι κοντινοί της άνθρωποι. «Φαντάζεται ανθρώπους, το’ χει χάσει. Εκεί δεν πατάει κανείς».
Δεν είναι τρελή όμως. Εξήντα χρόνια μόνη σε αυτό το σπίτι. Το έχει ζήσει τότε που περνούσαν από έξω και άνθρωποι, όλοι οι κάτοικοι του χωριού. Η αρχιράφτρα του Πολύγυρου. Ο ανιψιός της, της καθάρισε τα γυαλιά «Αμ είδες; Δεν έβλεπα τίποτα». Στο σπίτι μου έχω ένα κιλίμι της «Θα της πήρε και ένα, ενάμισι μήνα να το τελειώσει. Το έβαζαν πάνω στα γαϊδούρια για ομορφιά όταν πήγαιναν σε κανέναν γάμο» είχε πει ο αδερφός της. «Το ‘φτιαξε στον αργαλιό. Λέγαμε στο χωριό μου: Το κέντημα είναι γλέντισμα και η ρόκα το σεργιάνι, κι αυτός ο έρμος ο αργαλιός κατακλυσμός μεγάλος. Γιατί όταν κεντούσαν οι κοπέλες μαζεύονταν και συζητούσαν, έκαναν και τη ρόκα μαζί. Όμως όταν κάθονταν στον αργαλιό, εκεί ήθελε δουλειά, ήσουν μόνη» είχε πει η γυναίκα του.
Και ποτέ της δεν είχε άντρα. Ήταν ξαπλωμένη στο κρεβάτι του νοσοκομείου. Η πρώτη φορά που πήγε στο νοσοκομείο, η πρώτη φορά που έβαλε ορό και παραξενεύτηκε που δεν νιώθει το υγρό να μπαίνει στο αίμα της. Είναι 81 χρονών. Αλλά ποιος θα μου πει εμένα ή εσένα την ιστορία ενός ανθρώπου; Πώς η μοναξιά είναι δουλειά κι η ομορφιά ο αργαλιός.

Πολύγυρος Δωδώνης, ψηφιακή φωτογραφία, 16-09-07, Μ.Ζ.

12 σχόλια:

  1. Θα σε ευχαριστούσε σίγουρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος18/12/09 06:49

    ωραίες αναμνήσεις.. ωραίες εικόνες..
    και σίγουρα πολύ όμορφη ιστορία..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Σε ευχαριστώ Παναγιώτη,

    Καλώς σε βρήκα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Tο κείμενό σου είναι υπέροχο αν κριθεί λογοτεχνικά. Εχει ύφος εξαιρετικό. Λιτή γλώσσα, αλλά δυνατές εικόνες. Στέκεται κατά τη γνώμη μου ''ψηλά''. Αν γράφεις έτσι , συνέχισε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. . Μαριάννα καλημέρα και καλή χρονιά ! Να την κάνουμε καλύτερη από την φετεινή !
    . Διάλεξα αυτήν την ανάρτησή σου να σού στείλω τις ευχές. Είναι και το κείμενό σου πολύ καλό, και θα ήθελα προσωπικά να έγραφες και στις άλλες λίγα λόγια παραπάνω, αλλά και η φωτογραφία πολύ καλή. Όχι αντικειμενικά, ( το φώς στα παράθυρα έκαψε τους τοίχους δίπλα αλλά λίγο και το πρόσωπο τής γιαγιάς, οι φωτογραφίες τα τραπεζομάντηλα με σκηνές κηνυγιού και η τηλεόραση είναι πολύ υποφωτισμένα ) αλλά αυτή η φωτογραφία μαζί με το κείμενό σου, μυρίζουν σπίτι γιαγιάς, σόμπα, ξύλα δίπλα στη σόμπα, το καντήλι που κάπου εκεί θα καίει, και είναι πλημμυρισμένη με ιστορίες που δεν πρόλαβαν να ειπωθούν και θα τις πάρει μαζί της γιατί ..σε ποιόν να τις πεί ;
    . Σε ευχαριστώ πολύ για αυτό ! ( έχω μπεί γι αυτήν την φωτογραφία και το κείμενο τουλάχιστο οκτώ φορές ! ). Καί τα χαρακτικά είναι πολύ ωραία, αλλά συγχώρεσέ με είναι λίγα. Κάνε σε παρακαλώ συχνότερα περάσματα από εδώ !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ήρθα εδώ παρακινημένη από τον Γκιώνη γιατί στη δική μου τελευταία ανάρτηση έγραψα για τη δική μας γιαγιά τη γιαγιά τη Βασίλω που ζει και βασιλεύει ακόμη ευτυχώς!

    καλή σου μέρα

    υ.γ. όταν γυρίσω από τη δουλειά θα κάνω μια μεγάλη βόλτα στο κονάκι σου, γιατί ωραία φαίνεται και γεμάτο αγάπη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Γεια σου logia, καλώς σε βρήκα!
    Είσαι ελεύθερη να κάνεις τις βόλτες σου, εύχομαι να δεις λόγια και εικόνες που σε ενδιαφέρουν!.
    ...Ωραία λέξη το κονάκι! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Αν και στο έχω αναφέρει επανηλλειμένως, εχω εκπλαγεί από τις δημοσιεύσεις σου... Απλές, ουσιώδεις, καλλιτεχνικές, όπως αρμόζει...
    Καιεπιτελους δεν κολλάει η σύνδεσή μου και ετσι μπορώ να τις απολαύσω με όλες τις εικόνες κλπ... :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Δημήτρη σε ευχαριστώ ξανά και ξανά! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Όμορφο Blog. Θα ξανάρθω...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Γεια σου Heliotypon!
    Καλώς ήρθες και καλώς να ματαξανάρθεις :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή